Gebruiksaanwijzing

Naar de instructiefilm.

Gebruiksaanwijzing SpouwVast:
Kijk altijd eerst hier voor de laatste ontwikkelingen in het gebruik.

 1. Het gebruik van een SpouwVast herbruikbaar muuranker is geen vervanging van de regels voor het veilig werken op hoogte.
 2. Het is niet toegestaan om het SpouwVast herbruikbaar muuranker te gebruiken als verankering voor valbeschermingsmiddelen.
 3. Raadpleeg altijd de SpouwVastwebsite voor de meest recente gebruiksaanwijzing vóór je de SpouwVast en/of aanvullende SpouwVastproducten gebruikt.
 4. De SpouwVast en aanvullende SpouwVastproducten zijn uitsluitend bedoeld voor de Nederlandse markt.
 5. De SpouwVast is uitsluitend geschikt voor het gebruik in open spouwventilatievoegen in reeds langer bestaande gemetselde muren.
 6. Volg voor èn tijdens het gebruik van de ladder en steiger de laatste instructies “werken op hoogte”, “ladderbesluit” en “steigerbesluit” etc. zoals gepubliceerd door o.a. kenniscentrum Volandis (volandis.nl) in de zgn. A-bladen en de relevante “toolboxen“.
 7. Fixeer de ladder rond 2,5 – 3m hoogte met een SpouwVast en klim dan pas hoger. Gebruik de open ventilatie voeg onder de dakrand alleen als extra fixatiepunt.
 8. Laat de vakman (bv. steigerbouwspecialist) bepalen of de muur stevig genoeg is en of de SpouwVast geschikt is voor de gewenste toepassing en op de juiste plaats geplaatst kan worden.
 9. Wijzig niets aan de SpouwVast en/of aanvullende SpouwVastproducten zelf.
 10. De trekkracht mag uitsluitend worden uitgeoefend in de richting van het driehoek anker naar het oog. De maximale belasting verschilt per uitvoering van de SpouwVast.
 11. De maximale belastingen (in de richting van het anker naar het oog) zijn als volgt:
  7 kN (circa 700 kg) voor de SpouwVast 6mm Chroom  (zie gravering op de  SpouwVast)
  7 kN (circa 700 kg) voor de SpouwVast RVS 6 mm, (zie gravering op de SpouwVast)
  9,5 kN (circa 950 kg) voor de SpouwVast RVS 8mm, (zie gravering op de SpouwVast)
  De maximale belasting volgt uit de sterkte rapporten gepubliceerd op spouwvast.nl  en heeft een ruime veiligheidsmarge.
 12. Indien gebruik wordt gemaakt van een spanband, haak of ander product om aan de SpouwVast te verbinden: neem dan de gebruiksaanwijzingen van die producten in acht. Gebruik géén spanband met ratel.
 13. Zorg dat de verbinding tussen de ladder/steiger en SpouwVast strak staat, zodat de ladder/steiger niet kan verschuiven of wegglijden.
 14. Gebruik, indien de ladder niet recht voor een open voeg staat, 2 SpouwVasten: links en rechts van de ladder en zet ieder stevig vast aan de ladder met een spanband of haak.( zie website).
 15. Bewaar deze gebruikshandleiding en geef hem mee aan een eventuele volgende eigenaar van de SpouwVast.
 16. Zie voor de nieuwste richtlijnen o.a de wetten van de overheid; uw arbodienst; uw eigen vakvereniging; en kenniscentrum Volandis en Step.nl
 17. Indien schaduwdoeken /zeilen vastgezet zijn met SpouwVasten dienen de doeken verwijderd te worden bij grote windvlagen en harde wind.
ladder steiger zekeren veilig werken op hoogte gezonder werken muuranker spouwanker
SpouwVast, veiliger op ladder en kleine steiger.

Hoe te bevestigen:

 1. Schuif het elastiek om de borg op punt A
 2. Kies een open spouwventilatievoeg op minimaal 2,5 – 3m hoogte (b.v. boven het raam van de begane grond)
 3. Klap (met de duim) de borg omhoog
 4. Steek het anker in de open ventilatievoeg tot het anker in de spouw zit (achter de bakstenen).
 5. Draai de SpouwVast ¼ slag, zodat het anker achter de 2 stenen aan weerszijden van de stootvoeg haakt en de borg omhoog wijst.
 6. Klap de borg in dezelfde opening. De SpouwVast zit nu gefixeerd.
 7. Bevestig met bv. spanband en (musketon-) haak, of een steigeranker de ladder/steiger aan het oog van de SpouwVast en trek de spanband strak aan. Zorg dat de spanband nagenoeg horizontaal blijft en geen ratel heeft. Houdt de aanwijzingen op het label van de Spanband aan.
 8. Bij ladders dient u de spanband te bevestigen aan de eerste trede onder de SpouwVast, of een trede op gelijke hoogte. Het gebruik van een trede die hoger is dan de SpouwVast is niet veilig, omdat er dan ruimte is voor verschuiven van de ladder.

Uithalen:

 1. Maak de haak en/of spanband los.
 2. Klap de borg op met de duim
 3. Draai de SpouwVast ¼ slag en trek ‘m uit de opening.
 4. Haal de spanning van het elastiek door het weer van de borg af te schuiven. Verwijder het elastiek niet!

Deze handleiding staat tevens onder de QR code op de borg gegraveerd; de maximale. belasting staat op de SpouwVast zelf gegraveerd.

SpouwVast herbruikbaar muuranker wordt geproduceerd door:

Eekels Exploitatie B.V.
Windmolen 41
3642 DA Mijdrecht
0297 769061
www.spouwvast.nl

Terug naar boven.
Webshop
Contact.

Interessant om te delen ..