Gebruiksaanwijzing

Elke SpouwVast wordt geleverd met een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Tevens is in elke SpouwVast de QR code gegraveerd, zodat men de gebruiksaanwijzing direct bij de hand heeft.

Naar de instructiefilm.

Naar Gebruiksaanwijzing SpouwVastSlotAdapter.
Kijk altijd eerst hier voor de laatste ontwikkelingen in het gebruik.

Gebruiksaanwijzing SpouwVast:
Kijk altijd eerst hier voor de laatste ontwikkelingen in het gebruik.

Bij gebruik buiten Nederland: Neem de veiligheidseisen en maatregelen van dat land/gebied in acht.

 1. Test altijd eerst uw muur vóór u de SpouwVast erin vast zet: zitten de stenen stevig, is het metselwerk nog goed etc. Als het voor u niet duidelijk is laat dan de vakman (bv. steigerbouwspecialist) bepalen of de muur stevig genoeg is en of de SpouwVast geschikt is voor de gewenste toepassing en op de juiste plaats geplaatst kan worden.
 2. Het gebruik van een SpouwVast herbruikbaar muuranker is geen vervanging van de regels voor het veilig werken op hoogte.
 3. Het is niet toegestaan om het SpouwVast herbruikbaar muuranker te gebruiken als verankering voor valbeschermingsmiddelen.
 4. Raadpleeg altijd de SpouwVastwebsite voor de meest recente gebruiksaanwijzing vóór je de SpouwVast en/of aanvullende SpouwVastproducten gebruikt.
 5. De SpouwVast en aanvullende SpouwVastproducten zijn uitsluitend ontworpen voor de Nederlandse markt. Bij gebruik in een ander land: houd u aan de voorschriften aldaar. SpouwVast voldoet al wel aan de EU normen.
 6. De SpouwVast is uitsluitend bedoeld voor het gebruik in open spouwventilatievoegen in reeds langer bestaande gemetselde muren.
 7. Volg voor èn tijdens het gebruik van de ladder en steiger de laatste instructies “werken op hoogte”, “ladderbesluit” en “steigerbesluit” etc. zoals gepubliceerd door o.a. kenniscentrum Volandis (volandis.nl) in de zgn. A-bladen en de relevante “toolboxen“.
 8. Fixeer de ladder rond 2,5 – 3m hoogte met een SpouwVast en klim dan pas hoger. Gebruik de open ventilatie voeg onder de dakrand alleen als extra fixatiepunt.
 9. Wijzig niets aan de SpouwVast en/of aanvullende SpouwVastproducten zelf.
 10. De trekkracht mag uitsluitend worden uitgeoefend in de richting van het driehoek anker naar het oog. De maximale belasting verschilt per uitvoering van de SpouwVast.
 11. De maximale belastingen (in de richting van het anker naar het oog) zijn als volgt:
  7 kN (circa 700 kg) voor de SpouwVast 6mm Chroom  (zie gravering op de  SpouwVast)
  7 kN (circa 700 kg) voor de SpouwVast RVS 6 mm, (zie gravering op de SpouwVast)
  9,5 kN (circa 950 kg) voor de SpouwVast RVS 8mm, (zie gravering op de SpouwVast)
  De maximale belasting volgt uit de sterkte rapporten gepubliceerd op spouwvast.nl  en heeft een ruime veiligheidsmarge.
 12. Indien gebruik wordt gemaakt van een spanband, haak of ander product om aan de SpouwVast te verbinden: neem dan de gebruiksaanwijzingen van die producten in acht. Gebruik géén spanband met ratel. Gebruik ook geen spanband waarvan de band en/of de klem beschadigd is.
 13. Zorg dat de verbinding tussen de ladder/steiger en SpouwVast strak staat, zodat de ladder/steiger niet kan verschuiven of wegglijden.
 14. Gebruik, indien de ladder niet recht voor een open voeg staat, 2 SpouwVasten: links en rechts van de ladder en zet ieder stevig vast aan de ladder met een spanband of haak.( zie website).
 15. Bewaar deze gebruikshandleiding en geef hem mee aan een eventuele volgende eigenaar van de SpouwVast.
 16. Zie voor de nieuwste richtlijnen o.a de wetten van de overheid; uw arbodienst; uw eigen vakvereniging; en kenniscentrum Volandis en Step.nl
 17. Indien schaduwdoeken /zeilen vastgezet zijn met SpouwVasten dienen de doeken verwijderd te worden bij grote windvlagen en harde wind. Wanneer u de SpouwVast met niet gelaste pin langdurig in weer en wind laat hangen is het nodig de SpouwVast 1 x per half jaar er even uit te halen en de pin te oliën.
  Gebruik voor schaduwdoeken de SpouwVast RVS 8mm en extra stevige spanbanden.
ladder steiger zekeren veilig werken op hoogte gezonder werken muuranker spouwanker
SpouwVast, veiliger op ladder en kleine steiger.

Hoe te bevestigen:

 1. Schuif het elastiek om de borg op punt A
 2. Kies een open spouwventilatievoeg op minimaal 2,5 – 3m hoogte (b.v. boven het raam van de begane grond)
 3. Klap (met de duim) de borg omhoog
 4. Steek het anker in de open ventilatievoeg tot het anker in de spouw zit (achter de bakstenen).
 5. Draai de SpouwVast ¼ slag, zodat het anker achter de 2 stenen aan weerszijden van de stootvoeg haakt en de borg omhoog wijst.
 6. Klap de borg in dezelfde opening. De SpouwVast zit nu gefixeerd.
 7. Bevestig met bv. spanband en (musketon-) haak, of een steigeranker de ladder/steiger aan het oog van de SpouwVast en trek de spanband strak aan. Zorg dat de spanband nagenoeg horizontaal blijft en geen ratel heeft. Houdt de aanwijzingen op het label van de Spanband aan.
 8. Bij ladders dient u de spanband te bevestigen aan de eerste trede onder de SpouwVast, of een trede op gelijke hoogte. Het gebruik van een trede die hoger is dan de SpouwVast is niet veilig, omdat er dan ruimte is voor verschuiven van de ladder.

Uithalen:

 1. Maak de haak en/of spanband los.
 2. Klap de borg op met de duim
 3. Draai de SpouwVast ¼ slag en trek ‘m uit de opening.
 4. Haal de spanning van het elastiek door het weer van de borg af te schuiven. Verwijder het elastiek niet!

Gebruik SpouwVastSlotAdapter:

Let op: Geen enkele maatregel biedt 100% veiligheid tegen diefstal, ook de SpouwVastSlotAdapter niet. Het enige wat wij kunnen doen is het de dief moeilijk maken in de hoop dat deze geen (verdere) actie onderneemt.

Gebruik samen met de SpouwVastSlotAdapter de SpouwVast RVS 8mm V2, want deze is het sterkst én de pin van deze borg is gelast. Beide maken het de dief moeilijker:

SpouwVast RVS8 V2 De pin ( bultje links van het elastiek) is vastgelast en daardoor diefstalbestendiger.
 1. 1.Steek de SpouwVast in de open ventilatievoeg en laat de borg in de open voeg vallen, zodat de SpouwVast stevig verankerd zit (zie tekening)
 2. Laat de SpouwVastSlotAdapter in het oog van de verankerde SpouwVast zakken (met de opening van de adapter naar beneden (zie tekening).
 3. De SpouwVastSlotAdapter zit nu precies in de vorm van het oog van de SpouwVast. Hierdoor kan de SpouwVast niet meer uit de muur.
 4. Trek een stevige ketting door het oog van de SpouwVastSlotAdapter en zet uw eigendom vast met een stevig hangslot.
 5. Let op: Deze combinatie is zo sterk als de zwakte schakel, dus zorg voor een sterke ketting en een sterk hangslot.
 6. Controleer (door er op meerdere manieren hard aan te trekken) of zowel SpouwVast als SpouwVastSlotAdapter, ketting en hangslot stevig vast zitten op een manier die niet eenvoudig is los te halen.

Eekels-Exploitatie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke vorm van diefstal en/of vernieling dan ook; in de breedste zin van het woord.

Deze handleiding staat tevens onder de QR code op de borg gegraveerd; de maximale. belasting staat op de SpouwVast zelf gegraveerd.

SpouwVast herbruikbaar muuranker wordt geproduceerd door:

Eekels Exploitatie B.V.
Windmolen 41
3642 DA Mijdrecht
0297 769061
www.spouwvast.nl

Terug naar boven.
Webshop
Contact.

Interessant om te delen ..