Veel gestelde vragen

Welk model SpouwVast is voor mij geschikt?
Voor professioneel en/of langdurig (buiten) gebruik zijn de RVS 6 én 8 mm versies  de beste keus. Die zijn geheel roestvrij. De 8mm versie is de sterkste in het assortiment, maar soms is uw ventilaitievoeg daarvoor niet breed genoeg. Dan is de 6mm uitvoering de beste keuze.

Voor incidenteel gebruik en kortstondige blootstelling aan de buitenlucht is de 6mm Chroom geschikt. Dit is de voordeligste versie, maar bij intensief en/of ruw gebruik kan de chroom laag beschadigen en vervolgens lichte roestvorming optreden. De werking wordt hierdoor niet beïnvloed.

Er zijn 3 varianten SpouwVast, hoe herken ik ze ?
In elke versie staat gelaserd hoeveel max kracht deze kan dragen: de 6mm max 700 kg en de 8mm versie max 950 kg.
De Chroom versie glimt en heeft een zwarte borgring. De beide RVS versies hebben zijn dof en hebben een gegraveerd woordmerk. De 6mm versie heeft een zwarte borgring en de 8mm versie heeft een rode borgring.
In praktijk zullen de 6mm RVS en Chroom niet door elkaar gebruikt worden.
 

(N.B. Alle SpouwVasten zijn even lang, op de foto lijkt dat anders door perspectiefwerking.)

Hoe breed moeten mijn ventilatievoegen zijn?
Doorgaans houden de metselaars een stootvoeg breedte aan, variërend van 10 tot 14 mm, maar metselen is handwerk dus hier kunnen ook afwijkingen op voorkomen.

Onze verschillende SpouwVast uitvoeringen hebben 2 verschillende maten. Dat kan gevolgen hebben voor de vereiste voeg breedte.

Als je een 6mm versie wilt verankeren, dan moet hij een kwartslag draaien. Daarvoor is een breedte van 8,5 mm nodig.
Als je een 8mm versie wilt verankeren, dan moet hij een kwartslag draaien.
Daarvoor is een breedte van 10 mm nodig.

Je ziet dat deze waarden in de gebruikelijke metselmethoden aangehouden worden, maar controleer de breedte alvorens je de gewenste maat aanschaft.

Welke open voegen moet ik gebruiken?
Doorgaans zitten de open voegen (in een gemetselde muur) onder én boven elk raam en ook nog onder de dakgoot. Hoe hoger je de SpouwVast insteekt,  hoe beter je ladder is gezekerd!
Wil je een versiering in de open voeg onder de nok, zeker dan je ladder eerst aan een SpouwVast in een lagere voeg en klim dan pas hoger.

Als het een raam betreft dat open kan, dan is het ook vaak mogelijk om de SpouwVast van binnenuit al onder de vensterbank in te steken.

Hoe bevestig ik de ladder het beste aan de SpouwVast  ?
Ladders staan het veiligst onder een hoek van ca. 75 graden. De treden dienen horizontaal te liggen.

Bevestig de ladder of steiger aan de SpouwVast met een stevige (span)band, haak, steigeranker, ketting of touw. Bij de ladder bevestig je deze aan de eerste trede onder  de open voeg. Gelijk met die voeg mag ook, maar daar boven is niet verstandig, dan kun je speling in de verbinding krijgen omdat je de SpouwVast naar boven in de voeg trekt. Ook kan de ladder dan alsnog een stuk verschuiven voor de spanband strak staat.

Als de ladder recht voor de open voeg staat is één spanband voldoende. Als de ladder tussen 2 ramen staat, zijn 2 spanbanden aan weerszijden naar 2 SpouwVasten nodig.

Werkt de SpouwVast ook in een lagere voeg?
Ja, als je bijv. de dakgoot wilt reinigen, kan je de SpouwVast ook in een open voeg midden in de gevel steken en hier de ladder aan bevestigen. Je kunt dan direct op een stevig verankerde ladder klimmen en je klusje klaren.

Let op: Voor het bevestigen van een ladder dien je als minimale hoogte een ventilatievoeg uit te kiezen rond de eerste verdiepingsvloer (2,5 m). Voegen onder de ramen van de begane grond zijn te laag voor het zekeren van een ladder. Je kunt hier natuurlijk wel een plantenbak ophangen met de SpouwVast!

Hoe veranker ik een steiger ?
Doorgaans worden steigers (verplicht) aan de muur verankerd door de bij de steiger geleverde steigerankers aan een oog te haken dat tijdelijk in de muur wordt geschroefd. Hiertoe moet de aannemer een gat in je muur boren en er een plugbout of keilbout in schroeven. Je ziet dat dit gat veelvuldig wordt geboord in de buurt van een open stootvoeg. (zie “gevelschade”)

Het betere alternatief is dus om een SpouwVast in de ventilatievoeg te verankeren en daar het steigeranker in te haken. Klaar is kees. En na afloop haal je de SpouwVast weer weg en de muur is onbeschadigd!

Ik ben makelaar. Hoe bevestig ik mijn grote verkoopposter aan een gevel?
Gebruik 2 of meer SpouwVasten (afh. van de zwaarte van het doek) op de hoeken en trek het doek vast m.b.v. musketonhaken of tieraps van de ogen van het doek naar de SpouwVasten. Goed zichtbaar en veilig tegen vernielingen!

Ik ben glazenwasser. Hoe kan ik de SpouwVast het handigst gebruiken?
Houd je aan de richtlijnen voor het werken op hoogte, met name op ladders. Bevestig een SpouwVast met spanband aan de ladder (trede ± 3m hoog), zodat je bij elk raam/ huis  direct de SpouwVast in de muur kunt steken en alleen de spanband hoeft aan te trekken. Snel vast en los!

Waarom zitten die open voegen in mijn woning?
De open voegen zorgen voor de ventilatie van de ruimte tussen de muren (spouw). Er ontstaat vocht door regen doorslag en andere oorzaken.  Wanneer dit vocht niet weg kan kun je last krijgen van doorslag naar binnen, van schimmel en zelfs van je gezondheid.  Daarom is het sinds vele jaren voorgeschreven om tijdens de bouw bij woningen met een gemetselde spouwmuur enkele series stootvoegen open te houden, zodat het vocht uit de woning weg kan. Deze open voegen gebruik je om de SpouwVast te verankeren in de ruimte tussen de muren.

Ik heb geen open voegen in mijn woning.
SpouwVast is bedoeld voor gemetselde spouwmuren. Als je geen spouwmuur hebt, kun je de SpouwVast niet gebruiken! Als je geen open stootvoegen hebt in een spouwmuur kun je overwegen om op de gewenste plaatsen enkele voegen voorzichtig open te boren, zagen of beitelen. De beste plaatsen zijn, net als voorgeschreven, onder en boven de ramen en onder de goot.  Laat wel altijd minimaal 3 bakstenen aan elkaar gemetseld tussen de open voegen. Hiermee wordt tevens de ventilatie van de spouw bevorderd. Je aannemer kan eenmalig enkele voegen openzagen, of je kunt een speciale voegenzaag huren, zoals de Arbortech AS170 van Klop Innovations.

Ik heb daar “bijenbekjes” zitten.
Deze kunnen soms voorzichtig verwijderd worden en na de klus eventueel weer herplaatst worden.

Kan de SpouwVast krom worden?
Dat kan, net als bij veel ander gereedschap bij verkeerd gebruik, bv. wanneer de krachten in de verkeerde richting zijn gebruikt. Dit is echter géén probleem.
Zolang het anker achter de stenen haakt en de borg in de voeg blijft kan de SpouwVast (ook krom) gewoon gebruikt worden; de SpouwVast zoekt zelf de beste vorm.

De rubber borgring is stuk. Wat nu ?
De borgring is een hulpmiddel tijdens het insteken van de SpouwVast in de ventilatievoeg. Als je de ring volgens de gebruiksaanwijzing om de borg hebt gedaan, dan kan het haast niet anders of je klapt de borg na het insteken ook in de voeg. Zolang de borg in de voeg zit, is je ladder of steiger veilg gezekerd. Op zichzelf is de rubber ring daarvoor niet essentieel. De borg in de voeg is dat wel.  Rubber ringen hebben echter niet het eeuwige leven. Ze hebben te lijden van zonlicht, vocht en temperatuurschommelingen. Ze gaan het langst mee als je ze na gebruik ‘ontspant’ door ze van de borg af te halen. Wil je ze vervangen, dan is in principe elk elastiek geschikt en in onze webshop zijn  goedkoop vervangingsringen aan te schaffen, maar ook zonder ring werkt de SpouwVast prima, zolang hij maar stevig vastgesnoerd/-gezet is.

Ik zie geen keurmerk op de SpouwVast. Is het dan wel een veilig product ?Inderdaad, er is (nog) geen keurmerk afgegeven. Dat is een lastige situatie, omdat er geen norm bestaat voor het zekeren van een ladder. Het kennis instituut voor veilig werken (op hoogte) : Volandis, publiceert richtlijnen voor wat, en hoe je iets op een ladder mag doen. Helaas wordt er niet gesteld dat, of hoe je moet zekeren, als je dat al van plan bent.  En in onze wereld is het zo, dat als er geen norm is, er geen certificering kan volgen.

Ook een algemeen Europees keurmerk zoals de CE kan niet worden afgegeven. Voor een CE keurmerk moet een product vallen in een van de daarvoor genormaliseerde categoriën, bijvoorbeeld “bouwproduct” of “gereedschap”.  Het SpouwVast herbruikbaar muuranker is per definitie géén bouwproduct en als gereedschap kwalificeert het zich door het ontbreken van electrisch bewegende delen ook al niet voor een CE markering.

Het is dus geen onwil dat er geen keurmerk aan SpouwVast is toegekend. Het kan gewoon niet zomaar. De SpouwVast in in middles al wel opgenomen in de Volandis catalogus van arbeidsvriendelijke hulpmiddelen en ook Step nl heeft verklaard dat de SpouwVast zeer ergonomisch verantwoord is.

Waarom is de SpouwVast ergonomisch verantwoord?
Omdat je de SpouwVast aan je riem hangt en met 2 handen vrij de ladder/steiger op klimt,
Omdat je niet hoeft te boren (staand op een trap boren is erg ongezond),
Omdat je ook geen fijnstof produceert en inademt,
Omdat je  ook geen lawaai produceert en aanhoort,
Omdat je na afloop  ook geen schroeven hoeft los te draaien terwijl je op de ladder staat,
Omdat je ook je klant veel lawaai en stof bespaart.

Zie ook de volgende pagina’s  waar dieper op deze materie wordt ingegaan:
Wet en Regelgeving,
veilig werken op hoogte,
SpouwVast – Arbovriendelijke hulpmiddelen – Home
STEP Beoordeling Spouwvast

Kan ik dealer worden?
Natuurlijk. Zie hier voor meer informatie: dealer worden.

Staan de makers van SpouwVast open voor samenwerking?
Absoluut, wij hebben al heel bewust de samenwerking gezocht met meerdere instanties en gevraagd om contact met VSB en Bouwend Nederland, zodat de SpouwVast kan worden opgenomen in het ladder- en steigerbesluit als aanvulling op de huidige wijzen van verankeren/fixeren.

En ook de opmerkingen van klanten nemen wij mee in onze ontwerpen. In samenwerking met meerdere klanten is bijvoorbeeld het SpouwVastSlot ontstaan.

Dus heb je nog goede ideeën, laat ze ons horen!